##
Basınçlı Ekipmanlar Belgelendirme – PED
##

Her direktif farklı bakanlıklar tarafından denetimi sağlanmaktadır. Ve basınçlı kaplar direktifi Sanayi Bakanlığı tarafından sıkı bir denetime tabidir. CE Belgelendirme süreçleri 3 aşamalı olarak sağlanması istenmektedir.

1- Üye ülkeler için oluşturulmuş kurumlar ( Türkiye’de Ankara antlaşması kapsamında Avrupa Gümrük Birliği statüsüne uyum sağlamaktadır. )

2- Yetkilendirilmiş Kurumlar ( Eksen yetkilendirilmiş bir Notify Body özelliği taşımaktadır )

3- Üreticilerin kendileri ( Self deklerasyon ile ) Bir basınçlı kapın belgelendirilebilmesi için ilk defa üretilmiş olması gerekmektedir.

Bazı istisnai durumlar da 2. El basınçlı kaplar içinde CE belgelendirme süreçleri devreye alınabilir. Daha önce farklı bir ülkede işlem yapmış olan bir ürünün Avrupa Birliği sınırlarına satılması ile de CE gereksinimi oluşabilmektedir. Basınçlı Kaplara örnek olarak hava tankları, seperatörler , kimyasal tanklar ve kazanlar gelebilir. Ayrıca basınçlı kap aksesuarları, vanaları basınç ölçer ve manometrelerde bu direktif kapsamında yer almaktadır. Borular bir basınçlı kap değildir ancak boru hatları kapalı devre konumuna gelmelerinden sonra bir basınçlı kap olarak görülebilmektedir. Yangın söndürücüler, salma aparatları ( marine ) buhar kazanları da diğer örnekler olarak söylenebilir. Bir ürüne belge verilmeden önce yapılması gereken Uygunluk Değerlendirme / Risk Analizi ve Modül Belirlemek olacaktır. Toplam 5 kategori ve bunlara ait modüller bulunmaktadır.

1, 2, 3 ve 4 kategorileri ve modül belirlemek için sorulması gereken sorular aşağıdaki gibidir

1- Bu ekipman kaç bar ile çalışmaktadır ?

2- Hacim nedir ? Boru hatlarında çap nedir ?

3- İçindeki akışkan nedir ?

4- Likit mi gaz mı ? Tehlikeli mi tehlikesiz mi?

EKSEN Belgelendirme Teknik Hizmetler Ltd. Şti. tarafından gerçekleştirilecek olan hizmet kapsamında, Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliğinin (2014/68/AB) Madde 2’de belirtilen 0,5 Bar’ın üstünde basınç oluşturan tüm ekipmanlar yer almaktadır. İlgili ekipmanlar aşağıda belirtilen ve detayları Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliğinin (2014/68/AB) Ek III’de tanımlanmış olan modüler yaklaşıma göre uygunluk değerlendirmeye tabii tutulacaktır.

MODÜL B - AB Tip İncelemesi-Üretim Tipi

MODÜL B - AB Tip İncelmesi- Tasarım Tipi

MODÜL C2 - Rastgele Aralıklarla Denetlenmiş Basınçlı Ekipman Kontrolleriyle Birlikte İç Üretim Kontrolüne Dayanan Tipe Uygunluk

MODÜL F - Basınçlı Ekipman Doğrulamasına Dayanan Tipe Uygunluk

MODÜL G - Birim Doğrulamasına Dayanan Uygunluk

Dokümanlar