##
ISO 9001-2015 Kalite Yönetim Sistemi
##

ISO 9001:2015, uluslararası bir standart olan ISO 9001 standardının 2015 yılında güncellenmiş versiyonudur. Bu standart, kalite yönetim sistemlerini kurma, uygulama ve sürdürme konularında rehberlik sağlar. İşletmelerin ürün ve hizmet kalitesini artırmak, müşteri memnuniyetini sağlamak ve sürekli iyileşme süreçlerini desteklemek amacıyla tasarlanmıştır.

İşte ISO 9001:2015 standardının temel unsurları:

Kapsam (Scope) : Standart, kuruluşun kalite yönetim sistemini uygulayacağı süreçleri belirler. Bu süreçler, kuruluşun faaliyet gösterdiği alanı kapsar.

Referans Normlar (Normative References) : ISO 9001:2015 standardına başvurulan diğer belgeleri içerir.

Terimler ve Tanımlar (Termsand Definitions) : Standartta kullanılan temel terimlerin ve tanımların açıklamalarını içerir.

Kalite Yönetim Sistemi (Context of the Organization) : Kuruluşun iç ve dış bağlamları, paydaşlar ve kalite yönetim sistemi için belirlenen kapsam açıklanır.

Liderlik (Leadership) : Yönetim ekibinin kalite politikasını belirlemesi, organizasyonun hedeflerine uygunluğunu sağlaması ve sürekli iyileştirmeyi desteklemesi üzerine odaklanır.

Planlama (Planning) : Risk yönetimi, hedeflerin belirlenmesi ve bunların kalite politikası ve amaçlarına uygunluğunu sağlama süreçlerini içerir.

Destek (Support) : Kaynak yönetimi, bilgi yönetimi, altyapı ve çalışma ortamının sağlanması gibi konulara odaklanır.

Operasyon (Operation) : Ürün veya hizmetin planlandığı gibi üretilmesi, sağlanması ve kontrol edilmesi süreçlerini içerir.

Değerlendirme Performans (Performance Evaluation) : Sürekli iyileştirme amacıyla performans değerlendirmesi ve müşteri memnuniyeti ölçümlerini içerir.

Sürekli İyileştirme (Improvement) : Kalite yönetim sisteminin etkinliğini artırmak için sürekli iyileştirme süreçlerini içerir.

ISO 9001:2015, bu genel prensipler etrafında döner ve kuruluşlara kendi kalite yönetim sistemlerini kurma ve sürdürme konusunda rehberlik sağlar. Belirtilen prensiplere uyum, işletmelerin müşteri memnuniyetini artırarak rekabet avantajı elde etmelerine yardımcı olabilir.

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesinin faydaları ;

Müşteri beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılamak,

Maliyetleri azaltarak verimliliği arttırmak,

Kuruluşun sunduğu ürün/hizmet kapsamına göre tüm süreçlerde (satın alma, tasarım, üretim, hizmet sunumu, satış, vb.) kontrol mekanizması sağlar,

Günümüzde giderek artan rekabet ortamında kuruluşa yeni pazar imkanı sunar ve rakipleri ile farkı arttırır,

Kuruluşun sürekli iyileşmesini ve gelişmesini sağlar,

Çalışanların mevcut süreçlerdeki faaliyetlere katılımını ve kalite bilincinin artmasını sağlar.

ISO 9001:2015 Belgesini Kimler Alabilir?

ISO 9001:2015 Belgesini sunulan hizmet ve ürün ne olursa olsun (teknik servis, üretim, organizasyon, vb.) tüm kamu kurumları, özel şirketler, vb. kuruluşlar alabilir.