##
Radyografik Muayene (Radiographic Test)
##

Radyografik Tahribatsız muayene yöntemi malzeme ve yapı içerisinde gizli kusurların ve yapısal bozuklukların tespiti için kullanılan bir tahribatsız muayene yöntemidir. Bu yöntem X ışını veya gama ışını kullanılarak bir film veya dedektör ile malzeme içine nüfus eden radyasyonun görüntülenmesi prensibine dayanmaktadır.

Radyografik muayene aşağıdaki adımlar izlenerek yapılmaktadır.

Radyasyon kaynağının tespiti: Uygun bir X ışını veya gama ışını kaynağı seçilir. Genellikle radyasyon kaynağı bir film ya da dedektör aracılığı ile malzemenin bir tarafına yerleştirilir.

İrradyasyon (Radyasyon Maruziyeti): Radyasyon kaynağı etkisiz hale getirilir ve muayene edilen malzeme radyasyon ile iradiye edilir.

Görüntüleme: Radyasyon malzeme içerisine nüfus ederken, bir film veya dedektör aracılığı ile malzeme üzerindeki yoğunluk farklılıkları uzmanlar tarafından gözlemlenir.

Değerlendirme: Uzmanlar tarafından ilgili bölgedeki kusur, boyutu ve yoğunluğu değerlendirilerek raporlanır.

Radyografik muayene işlemleri sırasında radyasyon kaynağı, film veya dedektör ve kalkanlar gibi özel ekipmanlar kullanılmaktadır. Radyografik yöntem malzemenin içindeki kusur, çatlak yada deliklerin gözükmesinde çok etkili bir yöntemdir. Ancak radyasyon kullanımı çok ciddi güvenlik önlemleri gerektirmekte ve sadece uzman personeller tarafından yapılması gerekmektedir.

Radyografik Tahribatsız muayene yöntemlerinin avantajları :

Derinlik Yeteneği: Malzemenin içinde diğer tahribatsız muayene yöntemlerinin ulaşamayacağı derinlikteki kusurların tespit edilmesini sağlamaktadır.

Hassasiyet: Radyografik muayene uygulanmış malzemelerdeki en küçük çatlakların bile tespit edilmesini sağlamaktadır. Bu da güvenlik ve kalite kontrolü açısından çok önemli bir faktördür.

Kapsamlı Görüntüleme: Malzeme üzerinde eksiksiz bir analiz yapma imkanı vermektedir.

Uygulanabilirlik: Birçok farklı malzeme türü ve şekli için uygulanabilir olduğundan, endüstriye yelpazede geniş bir alana hizmet verebilmektedir.

Radyografik Muayene standartları : ASME Sec. I, ASME Sec. V, ASME Sec. VIII, ASME B31.1, ASME B31.3, ASME B31.8, EN 10042, API 5L, API 1104, AWS D1.1, TS EN ISO 5817, EN ISO 17636-1, TS EN ISO 10675- 1, TS EN ISO 10675-2, TS EN ISO 5579, AWS D1.6, ISO 4993, TS EN ISO 10893-6