##
CE Belgelendirme
##

CE işareti, Avrupa Birliği'nin (AB) malların serbest dolaşımını tam olarak sağlamak amacıyla ürünlerin teknik yapılarına ilişkin mevzuatı daha basit ve genel hale getirmek üzere 1985 yılında benimsediği Yeni Yaklaşım Politikası kapsamında geliştirilen Yeni Yaklaşım Direktifleri altında bulunan ürünler için uygunluk göstergesidir. CE işareti, sağlık, güvenlik, çevre koruması gibi gerekliliklere uygunluğu belirler ve Conformité Européenne kelimelerinin baş harflerinden oluşur.

Üreticinin garanti beyanı olan CE işareti, ürünün insan, hayvan, bitki sağlığı ve çevreye zarar vermeyeceğini garanti altına alır ve Avrupa Ekonomik Alanı'nda tek bir işaretin kullanılmasını sağlar.

CE işareti, tüketicilere güvenli ürünleri tanıtmak için kullanılır ve ürünlerin ambalaj, etiket ve emniyet standartlarına uygunluğunu gösterir.

CE işareti, ürünlerin özelliklerini ve taşıdıkları riskleri dikkate alarak uygunluk değerlendirme yöntemlerini belirler. Ürünün tasarım ve üretim aşamasında ilgili direktiflere uyduğunu belirlemek için çeşitli modüller kullanılır.

Ürünlerin pazara sunulmasında, üreticilerin ilgili yönetmeliklere uygunluk sağlamaları ve gerekli tüm tedbirleri almaları gerekir. Bu tedbirler arasında uygunluk değerlendirme işlemlerinin yapılması, teknik dokümantasyonun hazırlanması ve kullanım talimatlarının sunulması bulunur.

Ayrıca, üreticiler ürünlerinin izlenebilirliğini sağlamak için tip, parti ve seri numaralarını içeren tanımlamaları ve CE işaretini ürünlerine iliştirmeleri gerekmektedir.

CE işareti ne zaman zorunludur?

CE işareti yalnızca AB spesifikasyonlarının mevcut olduğu ve CE işaretinin iliştirilmesini gerektiren ürünler için zorunludur.

Bazı ürünler aynı anda birden fazla AB şartına tabidir. Ürününüze CE işaretini iliştirmeden önce ilgili tüm gerekliliklere uygun olduğundan emin olmalısınız. AB spesifikasyonlarının bulunmadığı veya CE işaretinin iliştirilmesini gerektirmeyen ürünlere CE işareti iliştirilmesi yasaktır.

CE Belgelendirme Adımları

Ürünle ilgili Yeni Yaklaşım Direktifi / Direktifleri belirlenir.

Eğer mevcutsa, ilgili Uyumlaştırılmış Avrupa Standartları (EN = EUROPEAN NORMS) belirlenir.

Ürünün satılabileceği AB üyesi ülke/ülkelerde ilgili milli kuralların hala geçerli olup olmadığı araştırılır.

Ürünle ilgili Yeni Yaklaşım Direktifi / Direktiflerinde yer alan temel gereklere uygunluğunu belirlemek için öngörülen uygunluk değerlendirme yöntemi seçilir. (Modül Seçimi).

Ürünün temel gereklere uygunluğunun belirlenmesi için Onaylanmış Kuruluşa (NOTIFIED BODY) başvurulması gerekip gerekmediği belirlenir. İlgili test kuruluşları ile koordinasyon sağlanarak, ürüne testler yapılır. Test sonuçlarına göre varsa düzeltme şartları sunulur. Uygunluk sağlandığında, raporlarla birlikte teknik dosya hazırlanmaya başlanır.

Teknik Dosya oluşturulur ve Direktif / Direktiflerde talep edilen diğer rapor ve belgeler saklanır.

Uygunluk değerlendirmesinden sonra Uygunluk Beyanı ve varsa istenilen destekleyici kanıtlar hazırlanır.

Ürünün üzerine, etiketine, ambalajına veya beraberindeki belgelere “CE” işareti uygun biçimde eklenir ve ürün piyasaya sürülür.