##
Yapı Malzemeleri Belgelendirme
##

305/2011 AB Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamına giren bir ürüne CE işaretleme vurulabilmesi için uyumlaştırılmış harmonize standartları ve Avrupa Teknik Onay Kılavuzları( ATOK ) olması gerekmektedir. Yapı Malzemeleri belgelendirme süreçleri ile ilgili 4 sistem konsey tarafından kararlaştırılmıştır.

1- Sistem 1 ve Sistem 1+ seviyesindeki ürünler için ; Malzemenin başlangıç tip testi yapılması, fabrika ürün kontrolünün ilk tetkiki ve devamlı gözetimi alınan numunelerin deneyi

2- Sistem 2 ve Sistem 2+ FÜK Belgesi , FÜK Devamlı gözetim, değerlendirilmesi ve onaylanması

3- Sistem 3; Malzeme Onaylanmış bir laboratuvar tarafından başlangıç tip testi ve teknik dosya oluşturulması

4- Sistem 4; Onaylanmış kuruluşa gerek yoktur. Tüm görevler üretici tarafından sağlanmaktadır

Üreticiler başlangıç tip deneylerini yaptırmalı , Teknik dosya hazırlamalı , FPC ( Fabrika Üretim Kontrolü ) sistemlerini uygulamalı ve yapılan çalışmalar doğrultusunda deklerasyon yayınlamalıdırlar.

Çelik ve alüminyum yapıların artmasıyla birlikte yapısal metal ürünlerin kullanım alanı ve önemi de artmaktadır. Ülkemizde de uygulanan 304/2011/AB Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine uygun olarak üretim yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Üreticiler bu yönetmelik altında EN1090 standardına göre uygunluk değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.

EN1090-1 Yapısal bileşenler için uygunluk değerlendirmesi gereklilikleri ( CE Belgelendirme )

EN1090-2 Çelik Yapı elemanları için teknik gereklilikler

EN1090-3 Alüminyum yapı elemanları için teknik gereklilikler

Eksen Belgelendirme, Yapı Malzemeleri direktifine giren ürünleriniz ile ilgili uzman personel ve FÜK ( Fabrika Üretim Kontrolü ) Belgelendirmesi , çelik veya alüminyum yapı elemanları teknik yeterlilik belgelendirmesi ve hem EN3834 hem de EN 1090 kapsamında ihtiyaç duyulan teknik hizmetler sağlayıcısıdır.