##
Alçak Gerilim Yönetmeliği LVD 2014/35/EU
##

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – Bu Yönetmeliğin amacı, iç pazarın işleyişini sağlarken piyasadaki elektrikli ekipmanların, insanların, evcil hayvanların ve malların sağlık ve güvenliğini üst düzeyde koruyan gerekliliklere sahip olmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – Bu Yönetmelik, Ek-II’de listelenen ekipman ve durumlar dışında, alternatif akım için 50 V - 1000 V, doğru akım için 75 V - 1500 V arasındaki gerilimlerde kullanılmak üzere tasarlanan elektrikli ekipmanları kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – Bu Yönetmelik, 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanuna dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – Bu Yönetmelikte yer alan;

  • a) Bakanlık: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını,
  • b) CE işareti: Elektrikli ekipmanın, CE işaretinin iliştirilmesini öngören teknik mevzuatta belirtilen gereklere uygun olduğunu gösteren ve imalatçı tarafından iliştirilen işareti,
  • c) Dağıtıcı: Elektrikli ekipmanı tedarik zincirinde yer alarak piyasada bulunduran, imalatçı ve ithalatçı dışındaki gerçek veya tüzel kişiyi,
  • ç) Geri çağırma: Hâlihazırda nihai kullanıcının elinde bulunan bir elektrikli ekipmanın iktisadi işletmeciye iadesini gerçekleştirmeyi amaçlayan her türlü önlemi,
  • d) İktisadi işletmeciler: İmalatçı, yetkili temsilci, ithalatçı ve dağıtıcıyı,
  • e) İmalatçı: Elektrikli ekipmanı imal ederek, ürünün tasarımını veya imalatını yaptırarak kendi adı veya ticari markası altında pazarlayan gerçek veya tüzel kişiyi,
  • f) İthalatçı: Bir ürünü yurtdışından ithal ederek piyasaya arz eden Türkiye’de yerleşik gerçek veya tüzel kişiyi,
  • g) Piyasada bulundurma: Elektrikli ekipmanın ticari bir faaliyet yoluyla bedelli veya bedelsiz olarak dağıtım, tüketim veya kullanım için piyasaya sunulmasını,
  • ğ) Piyasadan çekme: Tedarik zincirindeki elektrikli ekipmanın piyasada bulunmasını engellemek amacıyla alınan her türlü önlemi,
  • h) Piyasaya arz: Bir elektrikli ekipmanın piyasada ilk kez bulundurulmasını,
  • ı) Teknik şartname: Elektrikli ekipmanda olması gereken teknik gereklilikleri tanımlayan bir belgeyi,
  • i) Uygunluk değerlendirmesi: Elektrikli ekipmanla ilgili olarak 5 inci maddede belirtilen ve Ek-I’de açıklanan güvenlik gereklerinin karşılanıp karşılanmadığını gösteren süreci,
  • j) Uyumlaştırılmış standart: Uyumlaştırılmış Avrupa Birliği mevzuatını uygulamak amacıyla Avrupa Birliği Komisyonunun talebine istinaden kabul edilen bir Avrupa standardını,
  • k) Üye ülkeler: Avrupa Birliğine üye ülkeleri,
  • l) Yetkili temsilci: Bir imalatçı tarafından kendi adına belirli görevleri üstlenmek üzere yazılı sözleşme ile yetkilendirilmiş Türkiye’de yerleşik gerçek veya tüzel kişiyi,

İKİNCİ BÖLÜM

Piyasada Bulundurma, Güvenlik Gerekleri, Serbest Dolaşım ve Elektrik Temini

Piyasada bulundurma ve güvenlik gerekleri

MADDE 5 – Elektrikli ekipmanlar, ancak güvenlik konularıyla ilgili yürürlükte olan iyi mühendislik uygulamaları doğrultusunda imal edilmiş olmaları ve uygun şekilde kuruldukları, muhafaza edildikleri ve imalat amacına uygun olarak kullanıldıkları takdirde insanların, evcil hayvanların veya malların güvenliğini tehlikeye atmamaları koşuluyla piyasada bulundurulabilir.

Serbest dolaşım

MADDE 6 – Bakanlık, bu Yönetmeliğe uygun elektrikli ekipmanın piyasada bulundurulmasını bu Yönetmelik kapsamındaki hususlar açısından engellemez.

Elektrik temini

MADDE 7 – Bakanlık, elektrikli ekipmanla ilgili olarak elektrik şebekesiyle bağlantı kurulması veya elektrikli ekipman kullanıcılarına elektrik sağlanması için 5 inci maddede belirtilen ve Ek-I’de açıklanan temel gerekliliklerden daha sıkı güvenlik önlemlerinin elektrik sağlayan kuruluşlarca talep edilememesini sağlar.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

İktisadi İşletmecilerin Yükümlülükleri

İmalatçıların yükümlülükleri

MADDE 8 – İmalatçılar, piyasaya arz ettikleri elektrikli ekipmanın 5 inci maddede belirtilen ve Ek-I’de açıklanan güvenlik gerekleri doğrultusunda tasarlanmasını ve imal edilmesini sağlarlar.

Yetkili temsilcilerin yükümlülükleri

MADDE 9 – Bir imalatçı, yazılı bir yetki belgesi ile bir yetkili temsilci atayabilir. 8 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen yükümlülükler ve 8 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen teknik dosya hazırlama yükümlülüğü, yetkili temsilcinin yetkileri arasında yer almaz.

İthalatçıların yükümlülükleri

MADDE 10 – İthalatçılar, yalnızca bu Yönetmeliğe uygun elektrikli ekipmanı piyasaya arz eder.

Dağıtıcıların yükümlülükleri

MADDE 11 – Dağıtıcılar, elektrikli ekipmanı piyasada bulundururken bu Yönetmeliğin gerekleri doğrultusunda özenle hareket eder.

İmalatçıların yükümlülüklerinin ithalatçılar ve dağıtıcılar için de geçerli olduğu durumlar

MADDE 12 – Bir ithalatçı veya dağıtıcı, bir elektrikli ekipmanı kendi adı veya ticari markası altında piyasaya arz etmesi veya halihazırda piyasaya arz edilmiş bir elektrikli ekipmanı bu Yönetmeliğin gereklerine uygunluğunu etkileyecek şekilde değiştirmesi durumunda, bu Yönetmeliğin amaçları doğrultusunda imalatçı olarak kabul edilir ve 8 inci maddede belirtilen imalatçı yükümlülüklerine tabi olur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Elektrikli Ekipmanın Uygunluğu

Uyumlaştırılmış standartlara uygunluk varsayımı

MADDE 14 – Avrupa Birliği Resmî Gazetesi’nde referans numaraları yayımlanmış uyumlaştırılmış standartlara (veya bunlara karşılık gelen Uyumlaştırılmış Türk Standartlarına) veya bunların ilgili bölümlerine uygun olan ürünlerin, bu standartlar veya ilgili bölümleri kapsamında Ek-I’de belirtilen temel gereklere uygun olduğu varsayılır.

AB uygunluk beyanı

MADDE 15 – AB uygunluk beyanı, 5 inci maddede belirtilen ve Ek-I’de açıklanan temel gereklerin yerine getirildiğini belirtir.

CE işaretinin genel ilkeleri

MADDE 16 – CE işareti, 16/12/2011 tarihli ve 2011/2588 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “CE” İşareti Yönetmeliğinde belirtilen ilkelere tabidir.

CE işaretinin iliştirilmesine ilişkin kural ve koşullar

MADDE 17 – CE işareti, görünür, okunaklı ve silinmez biçimde elektrikli ekipmana veya bilgi plakasına iliştirilir. Elektrikli ekipmanın yapısından dolayı bunun mümkün olmadığı veya olmayacağı durumlarda işaret, ürünün ambalajına ve ürüne eşlik eden belgelere iliştirilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Piyasa Gözetimi ve Denetimi, Elektrikli Ekipmanın Kontrolü ve Korunma Prosedürü

Piyasa gözetimi ve denetimi

MADDE 18 – Elektrikli ekipmanın piyasa gözetimi ve denetiminde, 13/11/2001 tarihli ve 2001/3529 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Ulusal düzeyde risk oluşturan elektrikli ekipman için izlenecek usul

MADDE 19 – Bakanlık, bu Yönetmelik kapsamındaki bir elektrikli ekipmanın, insan veya evcil hayvan sağlığı ve güvenliğine veya malların korunmasına karşı bir risk teşkil ettiğine ilişkin yeterli nedene sahip olması durumunda, ilgili ekipman ile ilgili olarak bu Yönetmelikte düzenlenen gerekliliklerin tümünü kapsayan bir değerlendirme yapar. İlgili iktisadi işletmeciler bu amaç doğrultusunda Bakanlık ile işbirliği yapar. Bakanlığın değerlendirme sonucunda elektrikli ekipmanın bu Yönetmelikte düzenlenen gerekliliklere uymadığını tespit etmesi halinde, Bakanlık tarafından gecikmeden ilgili iktisadi işletmeciden, riskin mahiyeti ile orantılı olarak makul bir süre içerisinde elektrikli ekipmanın söz konusu gerekliliklere uygun hale getirilmesi için tüm uygun düzeltici önlemleri almasını, elektrikli ekipmanı piyasadan çekmesini veya geri çağırmasını ister. İkinci cümlede belirtilen söz konusu önlemler için Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Korunma önlemleri prosedürü

MADDE 20 –19 uncu maddenin üçüncü ve dördüncü fıkralarında belirtilen tedbire karşı Avrupa Birliği üyesi ülkelerden ve Komisyondan itiraz olur ve Komisyon tarafından yapılan incelemede söz konusu tedbirin haklı bir gerekçeye dayanmadığına hükmedilirse tedbir yürürlükten kaldırılır.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Avrupa Birliği mevzuatına uyum

MADDE 23 – (1) Bu Yönetmelik, 2014/35/AB sayılı Belirli Gerilim Sınırları Dahilinde Kullanılmak Üzere Tasarlanan Elektrikli Ekipman hakkında Avrupa Parlamentosu ve Konsey Direktifi dikkate alınarak Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanmıştır.

İdari yaptırım

MADDE 24 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı davranan iktisadi işletmecilere 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun hükümleri uygulanır. (2) Öngörülen yaptırımlar etkili, orantılı ve caydırıcı nitelikte olur.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 25 – (1) 30/12/2006 tarihli ve 26392 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Belirli Gerilim Sınırları Dahilinde Kullanılmak Üzere Tasarlanmış Elektrikli Teçhizat ile İlgili Yönetmelik (2006/95/AT) yürürlükten kaldırılmıştır. (2) Yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğe yapılan atıflar bu Yönetmeliğe yapılmış kabul edilir.

Geçiş hükmü

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bakanlık, 30/12/2006 tarihli ve 26392 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Belirli Gerilim Sınırları Dahilinde Kullanılmak Üzere Tasarlanmış Elektrikli Teçhizat ile İlgili Yönetmelik (2006/95/AT)’e uygun olan ve bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden önce piyasaya arz edilen elektrikli ekipmanların piyasada bulundurulmasını engellemez.

Yürürlük

MADDE 26 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 27 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütür.